Лазарополе

 

Лазарополе е второ по големина село в Малешевския регион, а същевременно е и едно от най-високо сместените селища в този край. Намира се сред питомна природа на плато на планината Бистра , на 1350 метра надморска височина, с местоположине което го скрива от останалия свят. В това село са се родили особенно вещи резбари, зографи и зидари, които заминавали на печалба в чужбина.

Хараткеристично за Лазарополе е и това, че тук е построена първата църкра в Малореканстия край в периода на османското робство. Църквата „Св. Джорджия“ била осветена през 1841 година. Нейният ентериьор е първото самостоятелно дело на прочутия Дичо Зограф. 

 

 

lazaropole

 

Това е единственото място в Македония, където расте лазарополската дива роза, а тук валят и най-обилните дъждове. Лазарополе е отличен предел за планински велосипедизъм, яздене, параглайдерство и просто наслаждаване на природата и уникалната архитектура. За най-способните и най-храбрите тук е пещерата Калина Дупка.

До нея е необходимо внимателно изкачване, а в нея трябва да се влиза само с необходимо оборудване и придружител. Най-идеален период за посещение на Лазарополе е късна пролет, когато колорита на природата ще ви изпълни с душевен мир, а благоуханията на растящите билки ще ви поканят на разходка из околните шуми или на платото, което води към върховете 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.