Чашка

 

В централната част на Македония се намира руралната община Чашка, Един от отличителните белези на тази община е най-високия връх на планината Якупица – Солунска Глава (2.540 м), както и атрактивните реки Бабуна и Тополка, по чието течение се простира алувиялната равнина, създадена от речните наноси.

В тази община се намират и някои от най-хубавите села в Македония, като на пример – Папрадища, Нежилово, Теово, Врановци и Богомила, в което, според някои историци, в първата половина на 10 век, настанало Богомилското движение.

 

chashka

 

 

Нежилоно се намира в подножието на планинския масив Якупица,в долината на река Бабуна, на 700 метра надморска височина. Освен че ще се въодушевите от къщите със спецфична рурална архитектура (мужду тях доминират каменните къщи, строени най-често на два етажа), обезателно ще ви възхитят и огромните скалисти гребени на Якупица северно от селото, наречени Нежиловски Скали, високи над 100 метра. Имате възможност да се разходите в подножието на скалите, до извора на река Бабуна с буйния водопад , или да си починете в прегръдките на гъстата, дълбота букова и смесена гора.

Най-голяма радост за планинарите са планинско-рекреативните пътеки, които водят до планинския дом Чеплес, до извора на Бабуна и към най-високите части на Якупица. За най-издръжливите и най-упоритите – неминовно е изкачването на Солунска Глава, от където , ако денът е ведър, може да се види чак и град Солун.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.